- 40 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowego)
- Słoik przecieru pomidorowego (u mnie domowej roboty ketchup)
- 2 ząbki czosnku
- Ulubione przyprawy (np. oregano, bazylia)
- Sól, pieprz
- Olej lub oliwa
- Makaron spaghetti (u mnie akurat były świderki)
- Opcjonalne żółty ser do posypania
Cebulę obrać i pokroić w talarki, czosnek pokroić w plasterki. Na patelnię wlać odrobinę oleju lub oliwy i wrzucić cebulę z czosnkiem i smażyć, aż się cebula zeszkli.
Następnie dodać mięso i smażyć około 10 minut, mieszając, żeby nie przywarło. Wlać przecier pomidorowy, doprawić przyprawami, solą oraz pieprzem i dusić pod przykryciem jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając i pilnując, by sos zbytnio nie zgęstniał. O ugotowaniu makaronu w osolonej wodzie chyba pisać nie muszę, prawda?
Lepszy sos jest z mieszanki wołowo-wieprzowej. ;)
OdpowiedzUsuń