Ja wiem, że teraz nie pora na cukinie, ale świat się zmniejsza, to i sezon na pewne produkty dłuższy, jeśli w ogóle kiedyś się kończy. Tak więc skoro w sklepie namierzyłem ładne cukinie, to stwierdziłem, że warto coś z nich przyrządzić. A że od jakiegoś czasu chodził za mną jakiś bliżej nie określony krem, no to nadarzyła się okazja na jego upichcenie.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 500 ml bulionu (u mnie mieszanka wołowo-drobiowa)
- ostra papryka
- imbir mielony
- kurkuma
- zioła prowansalskie
- oregano
- sól
- pieprz
- jogurt naturalny
- płatki migdałowe
Cukinię pokroić w grube plastry, a następnie na ćwiartki. Cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na dno garnka wlać odrobinę oliwy i wrzucić cebulę, aby się zeszkliła. Po chwili dodać do niej czosnek, przypilnować, aby cebula z czosnkiem się nie przypaliły.
W drugim garnku podgrzać bulion. Do garnka z cebulą i czosnkiem wrzucić cukinię, a następnie zalać całość bulionem. Gotować przez ok. 25 minut, aż cukinia zmięknie. Całość odstawić do przestygnięcia.
Gdy zupa będzie letnia, całość dokładnie zblenderować i postawić na małym ogniu. Doprawić ostrą papryką, mielonym imbirem, kurkumą, ziołami prowansalskimi, oregano, solą oraz pieprzem (lub innymi ulubionymi przyprawami). Chwilę jeszcze pogotować.
Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać garść posiekanych w płatki migdałów i je uprażyć, aż lekko zbrązowieją. Krem z cukinii podawać z kleksem jogurtu naturalnego oraz posypany uprażonymi migdałami.
P.S.
Danie upichcone wraz z Natalią.
P.S.
Danie upichcone wraz z Natalią.
Tutaj cukinia jest dostepna caly rok, choc przyznam szczerze, ze najwieksza chetke na nia mam latem. Ale i teraz skusilabym sie na to warzywko w postaci takiej zupy. Migdalowa dekoracja rzadzi :)
OdpowiedzUsuń